Kúpiť prilbu na motorku – e-shop

Sprievodca výberom
prilieb


Prilby na motorku  >  V ČR vlani nemalo prilbu 5 z 90 usmrtených motorkárov

V ČR vlani nemalo prilbu 5 z 90 usmrtených motorkárov

Hoci v Českej republike v posledných rokoch ubúda obetí nehôd bez prilby, aj tak ju roku 2015 na hlave nemalo 5 z 90 usmrtených motorkárov a takisto 28 ťažko zranených.

Vlaňajší rok bol navyše pre českých motorkárov najviac tragický za posledné 3 roky - 90 úmrtí a 360 vážnych poškodení mozgu, miechy alebo končatín. Pritom už neplatí, že by sa smrteľné nehody týkali hlavne začínajúcich jazdcov - najviac obetí (29 vodičov motoriek) bolo v kategórii 30 až 39 rokov. Nasledovala kategória 40 až 49 rokov. Vodiči medzi 20 a 29 rokmi boli až na treťom mieste. Vážne nehody motorkárov sú pritom v celej EÚ doménou mužov (94%). Ak zomrie na motorke žena, je zvyčajne spolujazdkyňou.

Prevencia nehôd na motocykloch

Mnohým nehodám by mohli predísť prilby na motorku, ktoré sú stále najdôležitejšou súčasťou bezpečnostnej výbavy motocyklistov. Na trhu je rad druhov prilieb podľa typov motoriek - malé a otvorené helmy pre skútre, choppery a Harleye, cestovné prilby (integrálky) a motokrosové prilby využiteľné aj pre štvorkolkárov. Pri výbere sa rozhodujte podľa typu motorky, veľkosti, materiálu, výbavy, funkčnosti, ale aj dizajnu a ceny.

Ďalším kritickým bodom je viditeľnosť motocyklistov a ich často neprehľadné správanie. Bohužiaľ to bývajú práve motorkári, ktorí zaplatia aj za cudzie chyby. Žiadny motorkár vlani v ČR nezomrel preto, že by nedal prednosť v jazde, zatiaľ čo u nehôd jednostopových vozidiel zavinených vodičmi áut to bola hlavná príčina.

Dobrou prevenciou je aj projekt Učme sa prežiť, ktorým sa organizátori už od roku 2010 snažia znížiť počet dopravných nehôd motocyklistov. Sú presvedčení, že najlepšou cestou, ako to dosiahnuť, je tréning v prostredí bezpečných autodromov a polygónov. Účastníci sa tak učia bezpečne ovládať vlastný motocykel a hlavne seba.

Zhrnutie: Čo pomôže znížiť nehodovosť motorkárov

  •     Dôsledné nosenie motocyklistickej prilby
  •     Viditeľnosť motorkárov a ich čitateľné správanie
  •     Učme sa prežiť - český projekt na zlepšenie stavu nehodovosti motorkárov

Zdieľajte článok



Odporúčame prilby na motorku






Ďalšie novinky

Dámske prilby na motorku

Dámske prilby na motorku majú svoje špecifiká. Musia sa páčiť, padnúť dobre na hlavu a mať veľa vychytávok, ktoré ocenia často len ženy.

Náhradné diely na moto prilby

Aj helmy na motorku občas potrebujú výmenu. Po náraze alebo bežným opotrebovaním trpí mnoho súčiastok. Čo všetko môžete na helme vymeniť?

Prilbu si vždy dobre zapnite - nasadenie nestačí!

Podľa zákonných predpisov musí mať vodič aj spolujazdec za jazdy na motorke alebo mopede na hlave nasadenú prilbu. Avšak nielen nasadenú, ale aj dobre zapnutú. Našťastie moderné systémy zapínanie prilieb uľahčujú a sú zamerané na maximálne pohodlie jazdca.

všetky novinky